Pedig ez a szempont korántsem mellékes: az egészségnek közvetlen hatása van a termékenységre, és természetesen az sem mindegy, hogy a terhesség miként zajlik. Mivel a meddőség sajnos egyre több párt érint, ajánlatos életmódjukat és étrendjüket tudatosan megtervezni.
A túlzott alkoholfogyasztás rendkívül károsan befolyásolja a nemző- és fogamzóképességet. Nemcsak csökkenti a nemi vágyat és a szexuális teljesítőképességet, hanem zavarja a nemi hormonok termelődését is, ami a peteérés és a hímivarsejtek működési zavarásához vezet. Az alkohol ugyancsak akadályozza a fontos B-vitaminok és ásványi anyagok, például a cink felszívódását.
A fogamzás feltételei
Az ondóban lévő hímivarsejtek száma és vitalitása nagymértékben függ az elfogyasztott tápláléktól. Képződésükhöz esszenciális zsírsavakban, A-, B-, és E-vitaminban, továbbá cinkben és magnéziumban gazdag étrend szükséges. Az egészséges vérkeringés a nemi teljesítőképesség, a megfelelő erekció és az ondótermelés alapfeltétele.
A nőknek már születésükkor jelen van az összes (még éretlen) petesejtjük a petefészekben. A havi ciklus során minden hónapban megérik egy (ritkán több) petesejt, s megtermékenyülésre készen kilökődik a petevezetékbe. Ám a folyamatot szabályozó nemi hormonok termelődését számos tényező zavarhatja, például az egészségtelen étrend, a stressz vagy a túlzott fizikai megterhelés.
A tápanyaghiány is okozhat hormonzavart, sőt a peteérést is akadályozhatja. Az egészséges nő szervezetét legalább 18 százalékban zsír alkotja: ennél kisebb hányad esetén elmaradhat a menstruáció. A női nemi hormonok ugyanis zsíroldékonyak, számukra a zsírszövetek raktárként szolgálnak, s ha ez megszűnik, szintjük leesik. Kimutatták, hogy a túlzott koffein (kávé-, tea-, kóla-) fogyasztás is károsan befolyásolja a fogamzóképességet.
Aki teherbe akar esni, annak fogyókúra helyett inkább többet kell mozognia, ezzel az általános erőnléte is javul. Nem ritka a fogamzásgátló tabletta szedését követő, átmeneti meddőség. A cinkben és mangánban gazdag étrend segíthet a fogamzóképesség helyreállításában.
Mit NE egyél a terhesség alatt?
Bizonyos élelmiszerek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek árthatnak a magzatnak - ezeket érdemes elkerülni.
- Lágy és rokfort típusú sajtok - A camambert, a brie, a márványsajt Listeria baktériumot tartalmazhat, ami vetélést vagy halvaszülést okozhat.
- Nyers vagy nem eléggé főtt hús - Mérgezést okozó élősködő lehet benne. A fertőzésnek az anyánál nincs tünete, de a magzatba kerülve súlyos szem- és agykárosodást idézhet elő. A húst mindig főzd vagy süsd meg, nyers hússal való érintkezés után azonnal moss kezet.
- Mosatlan gyümölcs, zöldség - Alaposan mosd meg, hogy ne maradhasson rajta földszennyeződés.
- Földimogyoró - Egyre több gyermek allergiás a földimogyoróra. Egyes elméletek szerint ők veleszületetten érzékenyek a földimogyoróban levő fehérjékre. Ha az anyának vagy az apának élelmiszerallergiája, szénanáthája, ekcémája vagy asztmája van, a terhesség során az anya ne egyen földimogyorót.
|