5 hónapos kortól
2007.05.20. 01:20
Kínai kel csirkehússal, Parajfőzelék (spenót) , Bazsalikomos paradicsompüré, Cukkíni csirkehússal, Karalábéfőzelék ,
Kínai kel csirkehússal
Hozzávalók: zsenge sárgarépa, burgonya, kínai kel, kis hagyma, csirkemell, olíva olaj A hagymát a sárgarépával együtt megpároljuk. Közben a burgonyát és a kínai kelt apró kockákra vágjuk és hozzáadjuk az előbbiekhez. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi, majd a húst is hozzáadjuk, és az egészet puhára főzzük. A végén a főzőlével pürésítjük az alapanyagokat.
Parajfőzelék (spenót)
Hozzávalók: spenót (mirelit vagy leveles), burgonya, olaj, fokhagyma, (só) A burgonyát (sóba-vízbe) megfőzzük. Közben kiengedjük a spenótot, ha mirelit, vagy megfőzzük, ha leveles. Fontos, akár mirelit, akár friss, a levét nyomkodjuk ki. Egy kis serpenyőben apróra zúzott fokhagymát pirítunk, rászedjük a spenótot és együtt (esetleg egy kis vízzel) továbbpároljuk. A végén a parajt a burgonyával pürésítjük.
Bazsalikomos paradicsompüré
Hozzávalók: zamatos paradicsomok (3-4 db), burgonya, olaj, fokhagyma, friss vagy mirelit bazsalikom, (só) A paradicsomokat előfőzzük, leszedjük a héjukat és kiszedjük a magos részüket. A burgonyát (sóba-vízbe) megfőzzük. Egy kis serpenyőben apróra zúzott fokhagymát pirítunk, majd rászedjük az előfőzött paradicsomokat, és bazsalikommal ízesítve jól átfőzzük. A végén pürésítjük. Húsos változat: a burgonyával együtt főzzünk meg egy kis darab csirke-, vagy pulykahús és a végén azt is pürésítsük a többi alapanyaggal.
Cukkíni csirkehússal
Hozzávalók: 1 közepes cukkíni, fokhagyma, olaj, burgonya, 1 kis darab csirkehús, friss petrezselyem A fokhagymát az olajon megdinszteljük. A meghámozott és kockákra szelt cukkínit rászedjük, és tovább pároljuk. Majd hozzáadjuk a burgonyát és a húst, és annyi vízzel felöntjük, amennyi ellepi őket. A végén a főzőlével és a friss petrezselyemmel együtt pürésítjük. ☺ 8 hónapos kortól lehet sajttal vagy joghurttal is dúsítani.
Karalábéfőzelék
Hozzávalók: karalábé, csicsóka, sárgarépa, lilahagyma, olaj Egy kis darab hagymát kevés olajon megdinsztelünk. Majd rászedjük az apró darabokra vágott karalábét, répát és csicsókát, és annyi vízzel felöntjük, ami ellepi őket. Puhára pároljuk, a végén kevés főzőlével együtt pürésítjük. ☺Lehet burgonyával is készíteni. A csicsóka (szerintem) azért jobb, mert pürésebb lesz tőle az étel és jobban kihozza a karalábé édeskés ízét.
|