Fertőző betegségek
2006.11.06. 21:08
A nyári hónapokban nagyon oda kell figyelni az ételek megfelelő tárolására. A baktériumok a melegben érzik legjobban magukat, elsősorban az állati eredetű élelmiszerekben. A nyári ételmérgezések egyik legveszélyeztetettebb korosztálya a kisgyermek. Nyáron a nagy melegben gyermekünk gyomra sokkal érzékenyebb, mint a miénk, legalábbis a nehéz ételeket illetőleg. Gyakori a nagy evések után a hasfájás.
Bár a gyermeknek nehéz megmagyarázni miért is ne egyen a strandi árusoknál kapható hamburgerből, sültkrumpliból vagy fagyiból, de ha sikerül rábeszélni, hogy az általunk otthon elkészített és hűtve tárolt szendvicsből, vagy süteményből egyen, akkor már megelőzhetjük, hogy bármiféle ételmérgezést, vagy szalmonella fertőzést összeszedjen. Mivel fontos a folyadékbevitel, adjunk a kicsiknek sok gyümölcsöt, ami egyben finom, szomjoltó és könnyű is a gyomornak.
A szalmonella baktérium okozta fertőző betegség, mely a szárnyasokat, a tojást, nyers húsokat fertőzheti meg. A betegség tünetegyüttese a hirtelen fellépő erős gyomorfájdalom, hányás, hasmenés és magas láz.
A legegyszerűbb megelőzni a problémát, vagyis:
- csak friss tejet, tojást és húsféléket vásároljunk - ha bevásárolunk, a melegre érzékeny termékeket azonnal tegyük hűtőbe - a tojás, tej ill. tejszíntartalmú élelmiszereket a hűtőből kivéve ne hagyjuk kint sokáig szobahőmérsékleten - ha húst készítünk, akkor ügyeljünk a tisztaságra - az állati eredetű élelmiszereket alaposan süssük meg, vagy -pároljuk - a friss tejet forraljuk fel
Amennyiben bekövetkezik a baj gyermekünknél, azonnal forduljunk orvoshoz. Egy szalmonella fertőzésnél pld. a folyamatos hasmenés és hányás gyorsan kiszáradáshoz vezethet.
|